Efteranmälan av fiber

Du kontaktar OwnIT och sen registrerar de en efteranmälan för din fastighet. Sen är det CableQuick som kommer fortlöpande göra installationen av fiber till din fastighet.

Följande priser gäller för efteranmälan av OwnIT bredband 1000/ 1000 Mbit/s för ett pris på 239 kronor per månad:

  • Anslutningsavgift: 9 995 kr
  • Tjänstefördelare: 1 400 kr

Samtliga priser nedan inkluderar mervärdeskatt, och tjänstefördelare går inte att välja bort.

Generella Frågor

Ja fiber är framtidssäkert. Dagens kopparnät kan man inte få mycket högre hastigheter i. Med en glasfiber till fastigheten kommer man kunna uppdatera den aktiva utrustningen (dvs. boxarna som skickar ljussignalerna) allteftersom tekniken utvecklas. För ett par år sedan var 10MBit standard i fibernät. Det blev senare 100MBit medan man idag erbjuder 1000MBit (dvs. gigabit) till alla hushåll.

Har du trygghetslarm idag och är ansluten till Malmö Larmcentral, så kan du kontakta dem för en kostnadsfri förändring i ditt nuvarande trygghetslarm så att den fungerar tillsammans med fiberinstallationen.

Ja. Själv om det finns delade meningar bland mäklare i denna fråga, så kan vi nog vara överens om att det inte är en nackdel att ha installerat fiber i din villa vid en eventuell försäljning.

På nybyggda hus räknar men med en prisskillnad på 70 000 -80 000 kr. På begagnade hur talar man mer om att antalet intressenter ökar med fiber och att det höjer priset på ett hus med fler spekulanter. Ligger huset i ett område som är fiberanslutet vet nästa ägare att det kan dröja och dessutom bli väldigt dyrt att få det installerat, vilket är negativt för de flesta.

Om det går långsamt är det oftast utrustningen i hemmet som är problemet. Felanmälan skall göras till tjänsteleverantören för felsökning.

Felanmälan görs till OwnIT så anmäler vi det vidare till Malmö Stad. Malmö Stad kan komma att debitera fastighetsägaren kostnaden för reparation. Kostnad varierar beroende på omfattning, men kostnaden kan variera mellan 4000 till 6000;- SEK.

Nej.

Tjänstefördelaren fungerar som en router, dvs den delar bredband, IP-telefoni, kabel-TV och bredbands-TV. Via dess trådlösa antenner, av AC-standard (IEE802.11ac) fås ett trådlöst bredband av senaste teknik.

Vi tror att majoriteten i Bunkeflostrand hushåll har liknande utmaningar:

  • 1-2 stationära PC:s
  • 2-3 laptops
  • 1-2 surfplattor
  • 3-4 smartphones
  • 0,5 NAS
  • 0,5 Apple TV eller annan smart-TV
  • 0,5 dekoders/satellitmottagare för TV som uppgraderas via nätet
  • Telefoni
  • Hemarbete
  • Läxarbete
  • Streamade musiktjänster.
  • Streamade film/tv-tjänster.
  • Gamande kids som kör VOIP (Skype edyl)

Bandbredden blir trång, framförallt downstream. 8MB räcker inte, 24 MB laggar ibland själv om du har bara halvparten av punkterna ovan i ditt hushåll.

1000 Mbit innebär att man kan köra allt ovan inkl. vanlig TV (Viasat e dyl.) och IP-telefoni utan att det ”laggar”. Med tanke på att vår konsumtion av streamade och cloudtjänster såsom Office365 och lagringstjänster samt vår tendens att alltid vara uppkopplade inte kommer att avta utan snarare öka så är fiber framtiden.

För att hastigheten i 4G/5G är beroende på hur många i närheten som använder mobilnätet, med andra ord om dina grannar kör samma, så sjunker din hastighet.

Vid installation av fiber kommer det inte att finnes något tak för tillåten trafikmängd. Läser man det finstilta i teleoperatörernas avtal så finns det alltid en klausul om maxvolym. Att leverantörerna idag inte alltid nyttjar denna klausul är en sak, men ingånget avtal gäller.

T.ex. så kan vi ta Telenors erbjudande (visligen från 2014) där de erbjuder en max volym på 100GB per månad. Ett par personer i hushållet som streamar musik, film o tv-tjänster äter upp detta på mindre än en månad. Att den utrustning som Telenor levererar i form av modem och router inte heller supporterar (officiellt) mer än max 10 anslutna enheter, är även det väldigt begränsande. Ett hushåll har många uppkopplade enheter och man kommer snabbt upp till 10 ansluta enheter. Och man skall inte glömma att kanske barnens kompisar eller gäster vill koppla sig upp med.

I första hand till OwnIT. Skulle de inte kunde hjälpa så hör av dig till Fiber Föreningen så kan vi prova eskalera problemet.

Detta är en fråga till tjänsteleverantören, men det går oftast att lösas. Annars finns GSM-nätet och det gamla telefonnätet kvar, om man har larm som kräver den typen av kommunikation.

Fiberföreningen kan omförhandla kontrakt med leverantör, som en grupp förhandling. Men med stöd av medlemmarna i Föreningen. Enskilda fastighetsägare kan ej själv byta leverantör.

När kontrakt är på väg att mot sitt slut så kommer vi omförhandla kontraktet. Och i det innebär det att ta in offerter från andra leverantörer och jämföra utbud och pris.

Malmö Stad

Felanmälan görs till OwnIT så anmäler vi det vidare till Malmö Stad. Malmö Stad kan komma att debitera fastighetsägaren kostnaden för reparation. Kostnad varierar beroende på omfattning, men kostnaden kan variera mellan 4000 till 6000;- SEK.

Ja, nätkostnaden är 150 kr/mån och är inkluderad i månadsavgiften som OwnIT kommer att debitera, under 10 år. Den kan index höjas vartannat år.
Malmö stad äger fibern och ansvarar för underhållet. Vad som händer efter dessa 10 åren vet vi inte.

OwnIT

Nej, det behövs ingen box för kabel-TV, där är det 19 kanalerna som erbjuds.
Vill man ha digital-TV är alla kanaler krypterade och en TV-box behövs.

Ja, ring OwnITs kundsupport på 08 – 525 07 300, så hjälper de dig med det.

Du får ett kundnummer hos OwnIT. Man kan få sms om driftstörningar osv, om man önskar. Annars går det bra att titta på deras drift sida: https://www.ownit.se/kundservice/driftstatus

Fibern tillhör fastigheten. Avtalet som rör tjänsteleveransen (TV, Internet, IP-telefoni) är överlåtningsbart. Man vänder sig till kundtjänst som skickar blankett för överlåtande. Fibern kan stängas av om ny ägare ej skriver på.

Ja, det går bra. Portning av befintlig telefonnummer kostar 199;-

Nej, tjänstefördelaren är plomberat och vid skadad plombering så tappar man eventuell garanti.

Felanmälan görs till OwnIT så anmäler vi det vidare till Malmö Stad. Malmö Stad kan komma att debitera fastighetsägaren kostnaden för reparation. Kostnad varierar beroende på omfattning, men kostnaden kan variera mellan 4000 till 6000;- SEK.